Tema 14. Protecţia anti-corozivă.

Tema 14. Protecţia anti-corozivă.

Agresivitatea mediului şi materialelor. Metode de protecţie. Executarea şi controlul calităţii

Prin coroziune (lat. corrodere – „a roade”) se înţeleg procesele de degradare şi deteriorare a metalelor, sau obiectelor metalice, sub acţiunea agenţilor chimici din mediu. Cauza acestor modificări nedorite ale metalelor sunt reacţiile chimice şi în special electrochimice, care pornesc de la suprafaţa metalului respectiv.

Faptul că multe metale reacţionează cu vecinătatea lor este cunoscut de multă vreme. Astfel, fierul rugineşte, argintul işi pierde luciul, cuprul capătă o patină, aluminiul se oxidează (formând un strat foarte subţire de oxid, care împiedică reacţia mai departe), zincul şi plumbul îşi pierd treptat luciul metalic.

Cu excepţia metalelor aşa zise nobile, toate celelalte metale sunt nestabile în contact cu aerul atmosferic. Modul în care se manifestă această nestabilitate, ca şi gradul în care ea apare, depinde atât de natura metalului, cât şi a vecinătăţii lui.

După mecanismul de desfăşurare se pot distinge trei tipuri de coroziune:

Aspecte privind corozia armăturii în beton și  a betonului.


Protecția barelor în elementele din beton armat împotriva oxidării este obligatorie. Uneori, din motive tehnologice, stratul de protecție este realizat incorect, putînd fi subdimensionat, segregat, fisurat sau dislocat parțial.
Armăturile expuse, vin în contact direct cu agenții corozivi: apa, umeditate, aer, agenți chimici sub formă de gaze sau soluții. Volumul produsului de coroziune este de circa 8 ori mai mare decît al metalului din care provine - expansiunea betonului produce fisurarea și desprinderea betonului.
Mai trebuie amintite faptul că și concentrarea de eforturi din sarcini statice sau dinamice amplifică procesul coroziunii.

Despre corozia betonului și metodele de protecție anticoroziei puteți citi AICI.

Vizionați un video despre corozia betonului și metode de protecție.

Sablarea este procesul de curățare sau finisare prin suflare abrazivă a suprafețelor de metal, piatră, sticlă sau alt material solid. Aceasta se realizează cu ajutorul alicelor metalice, electrocorindonului, nisipului sau al altor materiale abrazive granulare care sunt propulsate cu viteză prin centrifugare mecanică sau cu ajutorul unui jet de gaze (aer comprimat) sau lichide (apă sub presiune) spre suprafețele de prelucrat.

Sablarea se folosește atunci când, în vederea vopsirii, este necesar a fi curățate suprafețe metalice complexe ce nu permit folosirea altor metode. Este utilizată în industria metalurgică, șantierele navale și în general oriunde este necesară curățarea rapidă a unor suprafețe.
Pentru a vedea unde se utilizează sablarea faceți clic AICI.
Deasemenea puteți viziona două clipuri despre curățarea diferitor suprafețe.



Pentru a realiza sarcinile (tema pentru acasă), mergeți în classroom, sau faceți clic pe gupa dvs:




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Demolarea construcțiilor (SI)

Tema 15. Lichidarea urmărilor cutremurelor.